Jump to content


Photo

VELIKI PROTEST


 • This topic is locked This topic is locked
508 replies to this topic

#1 ZoBu

ZoBu

  V.I.P. član

 • Members
 • 2,162 posts

Posted 31 January 2015 - 12:01

U subotu 7. februara 2015. godine u 12.00h održaćemo Veliki protest, kojim ćemo obavestiti javnost o sitaciji u naselju Stepa Stepanović i započeti akciju traženja dijaloga sa odgovornima u vezi rešavanja velikih problema sa kojima se susrećemo.

ZAŠTO ORGANIZUJEMO VELIKI PROTEST?
Prvi povod za organizaciju Velikog protesta je IZBOR DIREKTORA OŠ DANILO KIŠ, sa najgorim profesionalnim referencama u odnosu na ostale prijavljene kandidate. Pre toga, primljena kandidatkinja je u našoj školi bila v.d. direktora. Svojim rukovođenjem proizvela je mnogobrojne probleme i dovela školu na „loš glas“. Konkurs za direktora davao je nadu stanarima naselja, da će škola konačno dobiti direktora kakvog zaslužuju. Međutim, izabran je kandidat uz kršenje Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Statuta škole, Pravilnika o radu Školskog odbora, uz narušavanje konkursne procedure i osnovnih etičkih normi.

Drugi povod za organizaciju Velikog protesta je NEODGOVORNO PONAŠANJE RUKOVODSTVA OPŠTINE VOŽDOVAC, koje nije stalo u zaštitu interesa stanara našeg naselja, već su, iz nepoznatog razloga, njihovi predstavnici u Školskom odboru podržali izbor kandidata sa najlošijom biografijom i izuzetno lošim rezultatima tokom četvoromesečnog vođenja škole. Svi funkcioneri Opštine Voždovac detaljno su i na osnovu činjenica upoznati sa radom v.d. direktora. Traženo je da predstavnici lokalne samouprave u Školskom odboru ne podrže izbor Danijele Čolović. Na sastanku održanom na dan samog glasanja, stanari su obavešteni da je Opština ipak donela odluku da njihovi predstavnici u Školskom odboru, uprkos svemu, podrže izbor dotadašnjeg v.d. direktora.

ZAŠTO KORISTIMO NAZIV VELIKI PROTEST?
Organizujemo Veliki protest jer svako podizanje glasa protiv nepravde predstavlja veliki i značajan iskorak. U situaciji kada se u kontekstu ovog naselja gazi ljudsko dostojanstvo i čast, kada se postupa načinima koji su uvredljivi za zdrav razum – odlučili smo da progovorimo, jakim glasom da kažemo šta imamo i da to činimo nadalje, sve dok se ne reše problemi. Govorićemo dostojanstveno i odlučno sve dok za tim bude bilo potrebe, makar to trajalo godinama. Kao slobodnomisleći ljudi ne želimo da se pomirimo sa  realnošću, u kojoj smo svedoci amaterskog pristupa kod rešavanja vrlo ozbiljnih pitanja u našem naselju, neodgovornosti onih koji bi trebalo da rade u interesu građana. Protest je veliki, jer ne želimo da ćutimo, već tražimo dijalog sa odgovornima, želimo da utičemo na situaciju kako bismo je promenili. Naš protest je protiv lošeg rada opštinskih, gradskih, republičkih struktura, od kojih samo očekujemo da ispoštuju zakone, propise, projekte i to samo u kontekstu našeg naselja. Ne tražimo ništa izvan ovog okvira. Smatramo da je protest veliki, jer će on objediniti najvažnije probleme sa kojima smo već nekoliko godina suočeni.

VRTIĆ
U naselju imamo skoro 800 mališana. U generaciji 2014. godine, koja će u narednoj godini konkurisati za vrtić, popisano je još oko 150 mališana. 2013. godine otvoren je vrtić u depadansu, bez dvorišta, koji je svojim kapacitetom predviđen za 80 mališana. Sada je u tom vrtiću 221 dete, i to 6 generacija u 4 prostorije. 2014. godine je započeta gradnja prvog od dva projektom predviđena vrtića, čiji je kapacitet 270 dece. Iako je bilo planirano i najavljeno da će vrtić početi sa radom tokom septembra, on još uvek nije otvoren, niti se zna kada će. Informacije o tome niko ne želi da nam predoči, uskraćujući nam pravo na informisanje. Nasuprot tome, na konkursu u maju 2014. godine je vršen upis dece u vrtić koji se gradi. Na spisku od oko 400 upisanih mališana se nalaze i deca koja nisu iz naselja Stepa Stepanović! O drugom vrtiću predviđenom projektom naselja Stepa Stepanović, prezentovanom kupcima prilikom kupovine stanova, više niko od nadležnih ne govori.

DOM ZDRAVLJA
Na parceli na kojoj je predviđena izgradnja zdravstvene ustanove počela je nelegalna gradnja drugog objekta. U nezvaničnom razgovoru sa članom opštinske uprave Voždovac, došli smo do saznanja da će u našem naselju biti otvorena ambulanta u lokalu zgrade 3G! Kako je od 1879 m2 u okviru velelepnog poslovno-komercijalnog objekta došlo do ambulante u stambenom objektu? Pitamo se kome to nije stalo do našeg zdravlja? Tražimo da se obezbede sredstva za izradu potrebnih planova i projekata i da se omogući izgradnja ustanove primarne medicinske zaštite u našem naselju!

OTKLANJANJE NEDOSTATAKA
Građevinska direkcija Srbije u svom postupanju sa građanima ruši pravna načela i neizvršava zakonom propisane obaveze. Kod useljavanja u stanove, konstatovani su veliki nedostaci usled lošeg kvaliteta gradnje objekata i lošeg kvaliteta ugrađenih materijala. Neotklanjanje primedbi u pogledu kvaliteta radova i materijala remeti normalan, a u nekim slučajevima i bezbedan život stanara. Mnogi od stanara čekaju mesecima na otklanjanje primedbi, a da im se pri tom niko od nadležnih ne obraća, niti ih informiše o roku otklanjanja nedostataka. Nepovlačenje bankarske garancije za koju su se stekli uslovi (što je u naselju vrlo čest slučaj) povlači vrlo ozbiljnu odgovornost. No, s druge strane, GDS dopisima ucenjuje Skupštine zdrada da prime tehničku dokumetaciju za ugrađenu opremu, od kojih često takva oprema nedostaje ili je neispravna, a nije održavana pre primopredaje tehničke dokumentacije.

KOMUNALNI PROBLEMI
Imamo česte probleme sa javnom rasvetom. Zbog nedovoljnog kapaciteta sistema kišne kanalizacije, česta su plavljenja donjih etaža objekata. Ulice u naselju se ne peru i ne čiste. Zbog malog broja kontejnera, đubre po ulicama razvlače psi lutalice. U poslednje vreme, zbog nedovoljne higijene naselja (pošto zelene površine osim stanara nadležne službe ne čiste), imamo veliki problem sa najezdom glodara. Oni se pojavljuju u stanovima na različitim spratovima, jer zbog propusta prilikom postavljanja termoizolacije na zgradama, prave svoja legala u fasadama zgrada. Parcele koje nisu privedene nameni postale su oaze barskog sveta i ptica.

NELEGALNA GRADNJA
Izgrađena su dva objekta komercijalne namene, koja su prednjim delom orijentisana ka naselju. Jedan od vlasnika privatne kuće u neposrednom okruženju je prisvojio deo parcele naselja, tako što je samoinicijativno postavio žičanu ogradu. Betoniranjem za pristup objektima uništava se javna parkovska površina. Po nalogu Republike, Opštinska inspekcija stavila je službeni znak za zaustavljanje radova i dala nalog opštinskim organima da se objekat ukloni. Traka je pokidana i završeni su radovi; opštinske službe još uvek ne reaguju. Do danas, uprkos svim pravosnažnim odlukama, ne izvršava se nalog suda.

POVEZANOST SAOBRAĆAJNE INFRASTRUKTURE SA NASELJEM
Izlazi/ulazi u naselje su potpuno nebezbedni i još uvek imaju status privremenih veza sa ostalom saobraćajnom strukturom. Povezivanje naselja sa Ulicom vojvode Stepe još uvek nije ostvareno. Bez obzira na mnogobrojne apele i dopise upućene nadležnima za rešavanje ovih problema, i dalje se svakodnevno suočavamo sa mnogobrojnim problemima i nesrećama na ovim raskrsnicama.

OBMANA STANARA
Pred izbore, 7. marta 2013. godine, konstituisana je radna grupa za naselje Stepa Stepanović. Njen predsednik je Goran Vesić, gradski menadžer. Ona je imala zadatak da u narednom periodu reši probleme uočene u naselju. Iz današnje pozicije gledano, radna grupa je, zapravo, očito osmišljena samo kako bi se smirile tenzije građana našeg naselja pred izbore. Naime, tzv. radna grupa (tačnije „neradna grupa“) imala je samo jedan sastanak, bez obzira na naše česte zahteve da se, shodno dogovoru, sastanci redovno održavaju. Zbog neodgovornosti prema građanima naselja Stepa Stepanović, nerada i očigledne loše namere, obmane, stanari naselje više nemaju poverenja u ovakvu vrstu delovanja. Tražimo da radna grupa pod hitno počne sa radom i da se umesto gospodina Vesića na čelo radne grupe postavi osoba koja će svoj posao obavljati profesionalno, u saradnji sa stanarima našeg naselja.

KOJI JE CILJ VELIKOG PROTESTA?
Cilj Velikog protesta je postizanje uslova da se započene dijalog sa svima onima koji su nadležni za rešavanja, ne samo problema koji su navedeni u ovom tekstu, već i svih stvorenih problema u našem naselju. Želimo zajednički da iznađemo načine njihovog prevazilaženja. Smatramo da ćemo protestom skrenuti pažnju na potrebu poštovanja zakona, propisa i struke. Želimo da se javnost Republike Srbije upozna sa situacijom u ovom beogradskom naselju. Ne želimo da budemo nemi posmatrači stanja koje nas okružuje, već nam je namera da konkretno utičemo na rešavanje svakog uočenog problema. Svojim aktivnostima želimo da uzdgnute glave, dostojanstveno hodamo našim naseljem, svesni da svojim odgovornim odnosom prema realnosti čuvamo osnovne norme ljudskog dostojanstva, koje nikome nećemo dozvoliti da ugrozi.

Priključite se VELIKOM PROTESTU, da pokažemo dostojanstvo i snagu stanara naselja Stepa Stepanović, da na veličanstvenom skupu 7. februara 2015. godine trijumfuje volja ljudskog duha i težnja ka pozitivnim promenama. Samo zajedno, objedinjeni časnim namerama, možemo doći do postavljenih ciljeva i biti primer svima, kako se treba boriti za svoja prava.
 


 • 9

#2 soki

soki

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 167 posts

Posted 31 January 2015 - 12:26

BRAVO!!!


 • 0

#3 LILI

LILI

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 77 posts
 • Location4BL1

Posted 31 January 2015 - 12:35

Jel opet na istom mestu kao i prosli protest, na platou?


 • 0

#4 Tas 011

Tas 011

  V.I.P. član

 • Members
 • 712 posts
 • Location3B L1 (413i)

Posted 31 January 2015 - 12:39

Bravo Almighty! Tako je!


 • 0

#5 animi

animi

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 145 posts
 • Location2A/L2

Posted 31 January 2015 - 14:22

Bravo, bravo!!!!!
 • 0

#6 Bata Lule

Bata Lule

  V.I.P. član

 • Members
 • 948 posts
 • LocationKo treba zna

Posted 31 January 2015 - 14:36

Kako smo na kraju koncipirali protest, pasiva na platou da nas niko ne vidi i ne cuje do nas samih, ili ovaj put ćemo tako da nas svi vide i čuju, blokada i buka?

 • 0

#7 ZoBu

ZoBu

  V.I.P. član

 • Members
 • 2,162 posts

Posted 31 January 2015 - 15:14

Treba da se dogovorimo o mestu protesta. Da li da organizujemo na platou, kao prethodni put? Ispred škole nema mesta, osim ako blokiramo ulicu pored škole kako bismo mogli svi se smestimo. Zato nismo ni naveli mesto, očekujemo predloge, da zajednički odlučimo.


 • 0

#8 soki

soki

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 167 posts

Posted 31 January 2015 - 15:43

Moze plato!

Ali i ideja da to bude ispred skole je odlicna! Jaci utisak da ostavimo!A i kako komsinica rece, da ne budemo "pasiva" nego da nas i vide i cuju!!!


 • 0

#9 AAC

AAC

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 152 posts
 • Location399 R

Posted 31 January 2015 - 15:58

Pa ako svi izađemo, u krugu naselja, ko će da nas vidi? Ili blokada neke ulice, ili plato+šetnja.
 • 0

#10 soki

soki

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 167 posts

Posted 31 January 2015 - 16:02

AAC slazem se!


 • 0

#11 Tas 011

Tas 011

  V.I.P. član

 • Members
 • 712 posts
 • Location3B L1 (413i)

Posted 31 January 2015 - 16:18

ma necemo plato, nego blokada ulice isped skole pa onda mali concerto s onim komsinicinim fanfarama, pa setnja oko skole pored vrtica sa sve mamama i bebama u kolicima, onda centralni stage negde tu da se cita proglas, a moze i malo repovanja sto da ne, a moze i flash mob iznenadjenja, jel dolazi onaj bend? Lepo programic da napravimo da nas cuju, treba nam manifest, a moze i neka rep opereta malo da se razgalamimo da nas bolje upamte

 

e da treba nam neko da to sve snimi i da napravi da montira spot onako miks najzanimljivijih stvari da sluzi kao reklama za snimak protesta, i to da se svuda plasira sa linkkom ka simku celog protesta, jer je to dobro za medije u kratko vreme sve spakovano a ima i link ka siroj verziji ako nekoga zanima da gleda ovako se lakse emituje taj spot a sve sadrzi, ono kao reklame za filmove


 • 0

#12 ekoducan

ekoducan

  Newbie

 • Banned
 • Pip
 • 2 posts

Posted 31 January 2015 - 17:16

Protest nego sta! Dok javnost ne sazna za probleme, nista se nece resiti!


 • 0

#13 Mad Mike

Mad Mike

  V.I.P. član

 • Members
 • 540 posts
 • Location6Z L1

Posted 31 January 2015 - 17:24

Ako je reseno da bude u naselju, onda glasam za ispred skole.
 • 0

#14 Bata Lule

Bata Lule

  V.I.P. član

 • Members
 • 948 posts
 • LocationKo treba zna

Posted 31 January 2015 - 17:38

BLOKADA KRUŽNOG PUTA + VUVUZELE I TRANSPARENTI SAUPEČATLJIVIM SIMBOLIMA CRVENOM BOJOM, DA USECAMO U OČI I UŠI, PEČATIRAMO.

 

Sve ostalo je blago, pogotovo ako uzmemo u obzir da je subota u pitanju i da je naše naselje nekako odvojeno, nije na prolazu većih saobračajnica. I ako bude škola ili plato, videće nas i čuti samo komšije a na i oni koji treba, niti drugi stanari BG koji će se makar zapitati zašto radimo to što radimo.

 

Molim organizatore da protest shvate kao buđenje nas samih i onih koje prozivamo, a ne kao performans .


 • 4

#15 SuperIka

SuperIka

  V.I.P. član

 • Members
 • 2,175 posts
 • Location1А L2

Posted 31 January 2015 - 17:52

Између зграда 2Е и 2Ђ, испред 2Г и 2Д, а прекопута школе, постоји пристојан плато на ком се може окупити и сместити више стотина људи ... прикључак за струју има, место за бину такође . .

 

Одатле је близу и вртић и нелегална градња и кружни ток и Кружни пут и Трошарина, а пролази и аутобус ...


 • 0

#16 Tas 011

Tas 011

  V.I.P. član

 • Members
 • 712 posts
 • Location3B L1 (413i)

Posted 31 January 2015 - 18:05

za koju god verziju da se odlucimo mislim da bi trebali da poboljsamo video produkciju u svakom slucaju. Sami treba da simimo protest i da ga montiramo da sve sadrzi a da nije predugo.

 

Drugo da li se neko seca sokantne kampanje Borisa Stajkovca o Kulinama? E isto tako napraviti spot ili vise njih o svim problemima koji su doveli do protesta. Lepo prvo prikazati obecno, potom prikazati danas sta imamo snimak dece u vrticu sto sede jedni drugima na glavi pa onda livada s korovom predvidjena za drugi vrtic pa onda brojke na crnoj pozadini 850 popisane dece, mesta 350, pa upitnik, pa redom problem po problem ipak slika vise govori.


 • 1

#17 mirka

mirka

  V.I.P. član

 • Members
 • 959 posts
 • Locationtu, kod doma zdravlja....

Posted 31 January 2015 - 18:16

@Tas011
Odlična ideja!
 • 0

#18 natalisim

natalisim

  V.I.P. član

 • Members
 • 213 posts

Posted 31 January 2015 - 19:28

Мислим да би требало прошетати до свих спорних тачака и ту, на сваком спорном месту, рећи неку пригодну реч, а ако за то нема услова, може се и неки транспарент истаћи и направити фотографија.  Говори могу на поменутом платоу. Фотографисати сваку спорну тачку! Истаћи јасно поруку! И, од тога направити филмић, можда и неку прези презентацију за дељење.

Нисам за вувузеле и буку. Радије нешто културније: кастањете, звечке, штапићи и друге удараљке (Препоручено наставно средство за основну школу). 


 • 0

#19 AAC

AAC

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 152 posts
 • Location399 R

Posted 31 January 2015 - 19:38

Bata Lule dobro razmišlja. Ako budemo blokirali pekaru ispred škole, ja ću onda da blokiram lift u mom ulazu, i dobiću isti efekat.
 • 0

#20 Bata Lule

Bata Lule

  V.I.P. član

 • Members
 • 948 posts
 • LocationKo treba zna

Posted 31 January 2015 - 20:45

Мислим да би требало прошетати до свих спорних тачака и ту, на сваком спорном месту, рећи неку пригодну реч, а ако за то нема услова, може се и неки транспарент истаћи и направити фотографија.  Говори могу на поменутом платоу. Фотографисати сваку спорну тачку! Истаћи јасно поруку! И, од тога направити филмић, можда и неку прези презентацију за дељење.

Нисам за вувузеле и буку. Радије нешто културније: кастањете, звечке, штапићи и друге удараљке (Препоручено наставно средство за основну школу). 

 

Ja stvarno ne znam sa ovakvim nastupom šta mislimo da ćemo dobiti ! Kome prigodna reč, i ko će je čuti, i šta ćemo sa tim postići, empatiju, razumevanje naše muke? A najverovatnije podsmeh svih, i od onih kojima se obraćamo i od svih ostalih građana.

Da li je cilj ovoga protesta da se izborimo za ciljeve ili da pokažemo kako smo mi nivo iznad onih koje pritiskamo.

Kulturica nam je permanentno davala rezultate ! Ne možeš kravi reći pomeri se, kravu treba šutnuti.

Jel to performans za komšije, da komšije slikaju i kače na FB, ili želimo nešto postići?

Ja sam ogorčena zbog seljačina koji nas magarče od kako smo se uselili, ja mogu dole ali oni ne mogu gore. I ja imam volje i petlje i da legnem posred puta sa komšijama, onako seljački, ako će nas time čuti i ako ćemo time izboriti naše. A za performanse tipa kastanjete, po koja reč o pokojniku, ni u prošlosti nisam, niti ću u budućnosti imati vremena. Iskreno, ako je protest aktivan do kraja, do cilja, tu sam, a ako je pasivan, po ko zna koji put, nisam niti ću biti.

Dižite se ljudi, za ime Boga, ne molite, izborite se !


 • 1
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users