Saveti

Odlično grejanje, ako znaš kako da ga koristiš

Autor vladatm

WP_20140314_001Može se reći da je Naselje Stepa Stepanović poslužilo kao pilot projekat za proveru sistema grejanja „po utrošku“. Stanari su ti koji sami mogu da odrede kojim intenzitetom će da se greju i kakva temperatura žele da im bude u stanu. Sa jedne strane, prednost je u ekonomičnosti, a sa druge strane, za novi sistem, kao i svaki drugi, potreban je određeni period privikavanja, kao i dobra obaveštenost korisnika o načinu upotrebe.

GDS je propustio u početku momenat da pripremi stanarima detaljni obrazloženje novog načina grejanja, tako da su se komšije u prvim mesecima suočavali sa nizom problema od kojih su tri prioritetna – hladne sobe, visoki računi i pojava kondenza i buđi na zidovima.

Oni koji prate forum, primetili su komšiju @Bole koji je predano, u iscrpnim postovima objašnjavao sve aspekte grejanja. Ovog puta, za Savete, donosimo skraćenu verziju preporuka Boleta, odnosno dipl.inž.maš. Bojana Bogdanovića.

Koja je prednost grejanja po utrošku, da li plaćamo skuplje ili jeftinije?

– Uštede u našem naselju su zaista velike zahvaljujući vrlo dobro koncipiranom sistemu grejanja i dobroj izolaciji i stolariji (petokomorna sa niskoemisionim staklima punjenim inertnim gasom). Uštede se kreću od 20% do čak 50% za one koji povremeno nisu u stanu.

Koji je najbolji način održavanja temperature u stanu?

– Izaberite najnižu poziciju na ventilu koja vam je prijatna i ne utiče na vaš komfor. Isti važi i za smanjenje temperature pri izlasku iz stana. Smanjite temperaturu na onaj položaj gde vam ne smeta da sačekate da se stan zagreje kada se vratite. Ako tako uradite, imaćete dobre uslove ugodnosti po najnižoj mogućoj ceni. Nekom će u dnevnoj sobi odgovarati „3“, nekom „3,5“ a nekom „4“. To zavisi samo od ličnih afiniteta. „5“ i „6“ apsolutno nisu za preporuku i ne treba ih koristiti jer je tada željena temperatura u stanu 25C i preko.

WP_20140314_004Zašto se dešava da u stanovima u istoj vertikali zgrade bude razlika po nekoliko stepeni u temperaturi?

Za stanove koji su apsolutno identični (ne uzimati u obzir stanove iznad podruma i ispod povučenog sprata) razlozi razlike u temperaturi mogu biti:

a)      Loše ugrađena stolarija koja ne dihtuje.

b)      Više neuseljenih okolnih stanova koji su isključili grejanje.

c)       Neuregulisan protok kroz grejna tela u nekom stanju.

d)      Dobici toplote od boravka više osoba, električnih aparata (kuvanje, peglanje, usisavanje).

Da li način grejanja utiče na pojavu kondenza na prozorima?

Sistem grejanja ne utiče na pojavu kondenza već:

a)      Prvenstveno nova zgrada kod koje se nisu osušili zidovi i konstrukcija

b)      Boravak većeg broja ljudi

c)       Sušenje veša

d)      Neredovno provetravanje prostorija

Kondenzacija se dešava na hladnim mestima i najčešće su to prozori i tzv. hladni mostovi – delovi konstrukcije gde je prekid u izolaciji. Jedino rešenje je povremeno i što kraće provetravanje (pored izbegavanja gore datih uzroka).

WP_20140314_007Kako bi bilo najbolje da se podesi skala u ormanu sa kalorimetrom u hodniku?

Ventile u ormarima u hodniku je izvođač u obavezi da postavi u odgovarajući položaj. On je definisan i u Glavnom mašinskom projektu i zavisi od položaja stana, broja grejnih tela,… Nekad je taj položaj „4“, nekad „1“ a nekad između – po potrebi. Ovi ventili, praktično, treba da obezbede da sva grejna tela greju a da pri tome ne šušte ventili u toku rada. Stanari ne bi trebalo da ih koriste već da traže od Izvođača radova da ih podese tako da imaju dobro grejanje bez značajnije buke.

Šta da rade stanari kad duže ne borave u stanu?

Smanjenje grejanja kad stanari nisu duže vreme u stanu je kompromis između uštede i komfora. Ušteda je veća što je duže trajanje smanjenja temperature. To znači da se smanjenje više isplati kada se stan napusti na duže od jednog dana. Sa druge strane svako preterano smanjenje utiče na komfor stanara. Kada dođete u stan koji je nekoliko dana bio na “*” a napolju je minus trebaće mu nekoliko sati da se zagreje. Sve je ovo pitanje ličnog doživljaja komfora i želje za uštedom. Neko neće želeti da se “igra sa ventilima” zbog uštede od 10-15% računa za grejanje. Nekom će to možda biti čak i zabavno.

Onima koji su veoma često odsutni na duže vreme preporučujem ugradnju ventila kojim se grejanje može pokrenuti i zaustaviti preko internet pristupa. Oni koji svaki dan odlaze na posao i vraćaju se u isto vreme (a u međuvremenu nikog nema u stanu) mogu, uz relativno male troškove, ugraditi termostatske ventile sa tajmerom koji će uključivati i isključivati grejanje u željeno vreme.

Za sve dodatne informacije posetite temu na forumu.

O autoru

vladatm

Komentari

  • Firma koja se bavi ocitavanjem kalorimetara u nasem naselju, Techem, pogresno ocitava i karika racune. Obratite paznju na utrosak kWh i stanja na vasem brojilu. Brojke se ne poklapaju. Ako neko zna objasnjenje neka napise.

    • U naselju stepa stepanovic je napravljeno toliko promasaja da grejanje nije uradjeno nikako,moja firma je radila tamo grejanje i imali smo stalnih problema jer projektantu i nadrzornom jer nisu dozvoljavali izmene projekata, Mislim da imate veliki problem koji je resiv samo uz sve potpise stanara

  • Мислим да су Боле и још неки у заблуди, ево и зашто: пратим већ дуже време и мерим температуру у стану. Температура у стану не прелази преко 19.5 степени ни када су дневне спољашње температуре изнад 10, када су спољашње биле испод -10 у стану није било преко 18 степени и то без обзира да ли је подешено на 3, 4,5 или 6. У ГДС, Рарексу који очитава кажу да је изолација добра, температура у оквирима 20+-1 степен! Откуд онда недовољна температура у стану, чему скала од 0 до 6? Сматрам да број ребара није одговарајући јер дневну собу са кухињом од 32 квадрата покрива 12 ребара(дужина ребра 60цм) радијатора!

  • Potrebna pomoc! Sa grejanjem nismo imali nikakav problem i racuni su bili u opsegu normale za hladne mesece. Medjutim ceo februar nismo bili u stanu, zavrnuli sve radijatore, a racun nam je stigao kao da smo se standarno grejali, ne racunajuci angazovanu snagu koja se placa. Ima li neko slicno iskustvo i kome se obratiti za reklamaciju?

  • Pogrešan naslov. Grejanje je očajno. Imam jedan radijator ( 6 rebara) na 32kvm. Ni on ne greje nikako. Grejemo se na struju iako je radijator stalno na šestici. Ne razumem zašto se tako mnogo laže o grejanju u Stepi. Na šestici radijator je tek mlak. Svi se nešto libe da kažu istinu. Ovo ne vredi ni dinara, bolje da nisu ni ovo stavili, bar bismo znali da ćemo se grejati na struju.

  • Grejanje je ocajno lose , mali broj rebara , cesto samo mlaki radijatori na maximumu i kad je napolju veliki minus a u stanu mali plus. za 50 m2 platim 12 000 mesecno i smrzavam se. pa zar je normalno imati u satnu i tih 18 -19 c i sdeti u kaputu ili lezati pod cebetom. grejati 19 c ili 23 znaci manje 30% utroska energije.Osecam da me neko pljacka.

Ostavite komentar