Vesti

Uklanjanje snega i leda u naselju

Na inicijativu maki1885, ostalih članova Stepa foruma i Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, u nedelju je organizovana akcija čišćenja snega i leda u naselju. Kako se naselje još uvek vodi kao građevinska zona i u nadležnosti je investitora, Građevinske direkcije Srbije, a ne nadležnih komunalnih službi, stanari su prethodnih nedelju dana bili bukvalno odsečeni od sveta. 

Sva dosadašnja obraćanja nadležnim institucijama i pojedincima da se u naselju omogući normalan, neometan i dostojanstven način života u što kraćem vremenskom roku nisu urodila plodom, sve komunalne službe navode da naselje kao takvo još nije predato njima u održavanje, a kako stanari nisu naišli ni na razumevanje od strane gradjevinskih operativaca stacioniranih na gradilistu, došli su u situaciju u kojoj nema drugog rešenje nego da se “uzmu stvari u svoje ruke”. Dosadašnje akcije su bile uglavnom pojedinačne, samostalno se čistio sneg i led ispred svojih ulaza i zgrada, ali definitivno stanari nisu u mogućnosti da održavaju celokupni kolski prilaz i ulaz u naselje.

S obzirom na to da stanari nisu želeli da postavljaju pitanje negativnih scenarija i dolaska hitnih službi do samih zgrada i stanara, bez da se pominje i to da većinu stanovnika naselja čine mladi bračni parovi sa malom decom i penzioneri, čije se kretanje po ovakvim uslovima života u naselju prosto ne može nazvati normalnim, stanari su pristupili čišćenju snega i leda na najprometnijim raskrsnicama i duž celog koridora od građevinske parcele 3 do kraja zgrade 4E.

Glavni deo opreme za čišćene donirao je jedan od članova foruma (SuperIka), a ostalo je obezbeđeno od pojedinaca i skupštine stanara zgrade 403v. Akciji je prisustvovalo preko 20 stanara, mladih i starih, a pored akcije pričalo se i aktuelnim problemima u naselju. Više fotografija sa akcije može pogledati na kraju teksta.

Ovakav tip organizovanja, mada nužan u ovim situacijama, nadamo se da neće biti neophodan u budućnosti. Ipak obećava to da je za kratko moguće mobilisati komšiluk da uradi urgentan koristan i kvalitetan posao za dobrobit celog naselja.

O autoru

Ivan Ćosić

Ivan Ćosić je pokretač online zajednice stanara naselja Stepa Stepanović. Živi i radi u naselju a piše na sajtu kad stigne, ako ste zainteresovani da se pridružite timu koji uređuje sajt i forum slobodno mu se javite preko foruma.

Ostavite komentar