Vesti

Preko medija do vrtića

Autor vladatm

legendaStanari novoizgrađenog naselja „Stepa Stepanović“, prema obećanjima gradske vlasti, dobiće školu i vrtić do septembra 2014. godine. Naime, posle nesuglasica oko nadležnosti između Grada i Građevinske direkcije Srbije, koja je investitor izgradnje, Direkcija je obećala da će izraditi projekte za zgrade, dok će gradske institucije preuzeti finansiranje izgradnje tih objekata.

Odluka velikog broj građana da kupe stan u naselju Stepa Stepanović  bila je zasnovana na obećanju da će izgradnjom vrtića i škola biti omogućen normalan i funkcionalan porodični život. Međutim, u dosadašnjem periodu nadležne institucije (pre svih Građevinska direkcija Srbije i organi Grada Beograda) su pokazale neodgovarajući odnos prema ovom problemu.

Zbog ovih razloga zainteresovani građani su u julu 2012. godine pokrenuli Građansku peticiju – Apel za hitan završetak pripremnih poslova i otpočinjanje izgradnje objekata vrtića i škola u naselju Stepa Stepanović. Peticijom su utvrđeni konkretni zahtevi prema organima Grada Beograda, Građevinskoj direkciji Srbije, Vladi Republike Srbije i gradskoj opštini Voždovac. Do sada, približno 700 građana koji su kupili stan u naselju ili koji žive na području koje gravitira naselju su podržali Peticiji i ovaj broj raste iz dana u dan.

Nedavno, predstavnici stanara govorili su o tome i u prilogu za RTS. Nakon toga, neki mediji preneli su saopštenje Skupštine grada o dinamici obećanih radova. Kako je objavljeno u Danasu, projektnu dokumentaciju radi Građevinska direkcija Srbije. Tek nakon izrade tehničke dokumentacije i utvrđivanja investicione vrednosti, mogu se raspisati javne nabavke za izgradnju objekata. Kako gradnja vrtića zahteva duže vreme, a broj vrtića u okruženju nije dovoljan da primi svu decu iz naselja, biće efikasnije da GDS završi izgradnju i opremanje depandansa u jednoj od zgrada, kako bi ga Grad uzeo u zakup i što pre pustio u rad.

U međuvremenu, predškolska ustanova „Čika Jova Zmaj“ na Voždovcu u toku majsko-junskog konkursa za upis dece u vrtiće pomoći roditeljima tako što će im davati informacija o postojećim vrtićima u okruženju.

Ove reakcije nadležnih institucija predstavljaju pozitivan korak ali je potrebno da se ova obećanja u što skorijem periodu dodatno konkretizuju. Osim ovog problema postoji još niz drugih problema kojima je potrebno da nadležne institucije posvete odgovarajuću pažnju. Ovo se, između ostalog, odnosi i saobraćajnu infrastrukturu u okviru naselja, povezivanje naselja sa glavnim saobraćajnicama, bolje organizovanje javnog prevoza, obezbeđivanje zdravstvene zaštite itd. Građani pažljivo prate reakciju nadležnih na ove probleme i spremaju odgovarajuće mere kojima će se skrenuti pažnja na probleme i obezbediti njihovo rešavanje.

O autoru

vladatm

Ostavite komentar