Vesti

Ustalasano naselje zbog radio talasa

Autor vladatm

Photo0234Postavljanje antena mobilnog operatera na zgradi 403đ, 4E lamela 1, u sredu 8. maja uzburkala je strasti komšija u naselju Stepa Stepanović više nego bilo koja dosadašnja građevinska, saobraćajna, komunalna i slična problematika. Sa jedne strane veći deo stanara je kategorički protiv postavljanja antena, u strahu da će pogoršati zdravstveno stanje svih, a posebno dece, a sa druge strane, ostali žitelji navode da ta zračenja nisu ništa veća ni gora od onih sa već postojećih TV antena, WiFi modema u stanovima i sl.

Narednog dana po postavljanju, održan je protest ispred te zgrade, a tokom dana se i na forumu povela oštra polemika. U užarenoj atmosferi, oko 100 okupljenih stanara u glas su pokušavali da objasne razloge za i protiv postavljanja. Teško je izvući opšte zaključke.

Zakazan je i sledeći skup svih predsednika skupština stanara u subotu 11. maja ispred 4E, lamela 3, u 14 časova, kako bi se napravio dogovor oko moratorijuma postavljanja antena mobilne telefonije na zgradama u naselju. To je jedan od uslova da stanari raskinu ugovor, i u krajnjoj liniji “plate penale ako treba ali ne žele da budu izigrani i da se sutra pojavi antena na susednoj zgradi”.

Photo0231Ovde ćemo taksativno navesti deo argumenata i jedne i druge “strane”.

Za postavljanje antena:

– antene emituju zračenje koje je u okviru dozvoljenog

– deca uveliko nose mobilne telefone u školu, što emituje mnogo veće zračenje kada je telefon uz telo (u džepu).

– VIP planira da postavi 6 antena manje jačine u naselju za razliku od Telekoma koji je u startu postavio samo jednu ali prilično jake snage.

Protiv postavljanja:

– zdravstveni razlozi

– niko od stanara nije bio obavešten o izradi studija (koja je radjena u januaru mesecu) kao ni o predatom zahtevu za procenu uticaja na životnu sredinu (što su zakonski dužni) i transparentnom obaveštenju ka svim stanarima u radijusu od 60 metara (primarno zračenje)

– VIP prekršio zakon jer nije ispoštovao žalbeni rok

– nije praksa da antene budu postavljene u blizini škola i vrtića, a po projektu ove ustanove se nalaze na samo 50-ak metara od istih

– postoje definisani prostori za antene (stubovi planirani projektom)

– bušenje krova i oštećenje stepeništa zbog provlačenja naponskih kablova

 

O ovoj temi svakako će biti još reči, a do tada čitajte temu na forumu.

O autoru

vladatm

Komentari

 • Takodje, samo mali komentar, do sada je peticiju protiv antena na krovovima, potpisalo preko 200 stanara (akcija se nastavlja u narednim danima) kao i da je (po informacijama kojima u ovom trenutku raspolazem) preko 10 skupstina stanara vec usvojilo odluku o zabrani antena na krovovima njihovih zgrada/lamela

 • I jos jedna stvar (izuzeta u clanku). Nosenje mobilnog telefona predstavlja stvar licnog izbora. Ali postavljanje antene na 10 metara od glave deteta (bez da ulazim u detaljisanje stetnog zracenja) nije… Tu komsije nemaju izbora!

  • Nije licni izbor da li ce komsija do tebe da instalira WiFi ruter (a svi smo ih instalirali). To ti je isto kao i antena na krovu a nemas nikakvu osnovu da se zalis. Takodje nije tvoj izbor kada udjes u autobu a svi imaju mobilne. Nema veze da li ti imas ili ne kada ih imaju svi oko tebe. Jeste teoretski tacno da je to licni izbor ali prakticno smo okruzeni zracenjem i ne mozemo da se sakrijemo od njega, a antena na krovu ce izuzetno malo da utice na to.
   Uz to debeli sloj armiranog betona na krovu to zracenje za stanare zgrade ispod smanjuje na mizernu vrednost, jer su talasi u gigahercnom opsegu izuzetno osetljivi na prepreke. Stanari susednih zgrada ce iamti jace zracenje ako su u horizontali sa antenom nego oni na cijoj je zgradi antena, a i to nije neko jako zracenje i snaga mu opada sa kvadratom rastojanja. U svakom slucaju je dosta slabije od zracenja koje vam pravi telefon koji drzite uvek na manje od 1m od sebe.

 • Skupstine koje odbijaju da prihvate antene na svom krovu mogu da naprave veliku gresku ako npr. u zgradi pored prihvate antenu. Zracenje je najmanje upravo u zgradu na cijem je krovu antena a siri se horizontalno na okolinu, pa ga osecaju okolni objekti. Uz to oni koji prihvate antenu dobijaju lepu novcanu isplatu svakog meseca, sa kojom mogu da odrzavaju ulaz i fasadu ili da odrzavaju lift. Recite sada ko je tu pametniji. Ja bih uvek glasao da se na moju zgradu stavi antena. Ako treba i bas iznad mene. Znam da sam tu najzasticeniji a ulaz bi bio uvek lepo sredjen i ne bi bilo svadje oko para za odrzavanje.

 • Vip-ovci, vi li ste? 😀
  Zbog takvih je decija soba i decija glava mogla biti na 15 metara od antene pod direktnim i primarnim a i sekundarnim snopom signala snage 15 kW… Taman da bude efekat mikrotalasne rerne.
  Sram te bilo! Pare su ti vaznije od zdravlja i dobrosusedskih odnosa!
  E pa da te upoznam i da je Gradski sekretarijat za zastitu zivotne sredine doneo odluku da nijedna antena ne moze biti na krovovima zgrada naselja jer je projektom predvidjeno gde one smeju da postoje…a to su stubovi u GP1 i GP6 na 200 metara udaljenosti od prve zgrade i svi operateri moraju se drzati zakona koji kaze da se na istom podrucju moraju koristiti zajednicke infrastrukture, Toliko o citanju projekta naselja na osnovu kojeg su stanari kupovali stanove i podrzavanju inicijative u cilju zdravijeg okruzenja svih stanara
  @Mili
  WIFI ruter i mobilni u dzepu emituju zanemarljivu emisiju (mobilni telefon vise od 30cm ne zraci a ruter na duze od 1m)

Ostavite komentar