Vesti

Dogovor o upravljanju naseljem

Autor vladatm

Nekoliko predstavnika USNSS  sastalo se proteklog vikenda sa ljudima iz “First Facilty”, firme koja brine o svim tehničkim, higijenskim, bezbednosnim i operativnim poslovima u naselju Belville, kao i još nekim stambenim kompleksima u Beogradu. Razlog je bilo razmena iskustava o najboljem modelu vođenja računa o naselju veličine kakvo je “Stepa Stepanović”, kao i o eventualnoj poslovnoj saradnji.

Predstavnici stanara (MarijaJ 6D, Zeljkorm, Endzi, Vlada85, Vladatm), ukratko, koliko je to bilo moguće, izložili su većinu problema sa kojima su se stanari suočavali prethodnih meseci, kao i razne ideje na koji način može da se kompletan standard življenja podigne na jedan viši nivo. Bilo je reči i o konceptu “Eko-naselja”: postavljanju kontejnera za reciklažu, montiranju terena i opreme za vežbanje na otvorenom i slično.

Iz “First Facility” su, sa druge strane, preneli svoja iskustva iz upravljanja velikim naseljem kakvo je Belville. I oni su se suočili sa mnogim izazovima, propustima izvođača, raznolikim željama stanara, problemima sa naplatom usluga, i trebalo je nekoliko meseci da se ceo “sistem” dovede u red.

Naselje sa krovaBriga o naselju u celini zahteva pre svega saglasnost većine stanovnika da ne žele da prepuste slučaju sudbinu njihovih zgrada, zelenih površina i javnih sadržaja i da ne dozvole da se protokom godina vrednost objekata dramatično smanji. Zatim, nakon dogovora stanovika, u saradnji sa firmama kakav je “First Facility” konstantno se radi na tome da se unapređuje kvalitet života naselja.

 

Šta je to što bi moglo da se dogovori na nivou celog naselja:

– čišćenje i održavanje higijene zgrada

– održavanje i oplemenjivanje zelenila

– zimska služba, odnosno uklanjanje snega

– održavanja garaža i tehničkih uređaja u zgradama

– popravke instalacija i opreme u stanovima

– komunikacija sa javnim komunalnim preduzećima

– uvođenje Call centra za prijavu svih primedbi

– nabavka rezervnih delova i materijala

– reagovanje u urgentnim situacijama

– fizičko-tehničko obezbeđenje naselja…

Održani razgovor bio je samo jedan od mnogih. Načelno, dalji planovi su da se prati useljenje svih objekata u naselju, a da se uporedo razmatra najbolja opcija za upravljanje i održavanje nekretnina.

O autoru

vladatm

Ostavite komentar