Vesti

Stanari zaustavili nelegalnu gradnju u naselju

U petak 28. februara, nakon trodnevnih protesta stanara naselja Stepa Stepanović, izlaskom na teren načelnice republičke građevinske inspektorke, Jelene Milosavljević, zaustavljena je gradnja verskog objekta SPC.

U petak 28. februara, nakon trodnevnih protesta stanara naselja Stepa Stepanović, izlaskom na teren načelnice republičke građevinske inspektorke, Jelene Milosavljević, zaustavljena je gradnja verskog objekta SPC.

Hronologija događaja:

06.01.2014. – Sve je počelo na Badnji dan, 2014. godine kada je prostor obeležen velikim drvenim krstom,  Badnje veče je iskorišćeno za osveštavanje terena. S obzirom na to da crkve nikada nije bilo u planovima koji su prezentovani stanarima prilikom kupovine stanova očigledno je bilo da je neko samoinicijativno doneo odluku da želi da sagradi crkvu na mestu predviđenom za dom. zdravlja.

25.2.2014. – Na terenu je postavljen šator u kojem će biti smešteni radnici koji učestvuju u pripremi terena za izgradnju.

26.2.2014. – Na teren dolazi bager i od 8h kreće raskopavanje kanala za temelj. Nekoliko stanara putem foruma alarmira ostale i počinju posete “gradilištu”. Manja grupa stanara izlazi oko 10h na mesto događaja i dolazi do snimka koji dokumentuje nelegalnost izgradnje: na terenu nije postavljena tabla sa planom projekta, nazivom izvođača, brojem dozvole za izgradnju.

 • radnici ne žele da se izjasne za koju firmu rade
 • radnici upućuju na navodnog šefa “gradilišta” koji, u trenerci i patikama, upitan da li postoji dozvola za gradnju, objašnjava da slobodno pozovemo inspekciju, a onda će Otac Stojadin njima da objasni šta ima – postoji video snimak koji dokumentuje ceo događaj
 • teren na kome se gradi nije obezbeđen
 • nijedan od prisutnih radnika ne nosi zaštitnu opremu
 • Grupa stanara se povlači i poziva građevinsku i komunalnu inspekciju na uviđaj
 • U toku popodneva radnici postavljaju ogradu sa strane terena kako bi onemogućili pešački prilaz

27.2.2014. – Radovi na iskopavanju temelja se nastavljaju od 7h. Grupa od 40-50 stanara se oko 10h okupila i njihovim ulaskom u ograđeni deo gradilišta prestaju svi radovi na iskopavanju temelja. Ubrzo na teren dolaze pripadnici lokalnog MUP-a. Zajedno sa policijom stanari čekaju izlazak građevinske inspekcija GO Voždovac. Pred dolazak građevinske inspekcije sa gradilišta bukvalno nestaju svi radnici. Građevinski inspektor, nemajući kome da uruči, ostavlja na šatoru poziv da se do 28.2.2014. u 10h u GO Voždovac ovlašćeno lice ispred izvođača pojavi sa svom neophodnom dokumentacijom

06

Telefonski razgovor sa Ocem Stojadinom

28.2.2014. – Niko se ne pojavljuje u Opštini Voždovac do 9 i 30, radovi se nastavljaju, samim tim i protesti stanara. Dolaskom stanara radnici prestaju sa radom, ali je drugog dana takođe prisutno i privatno obezbeđenje, a policija legitimiše sve prisutne (uključujući i radnike) i zabranjuje ulaz stanarima u gradilište u cilju održavanja “reda i mira”. Par majki sa decom se oglušuje o naređenje i protestvuje ulaskom sa kolicima u deo sa gradilištem. Nešto kasnije dolazi opštinska inspekcija i konstatuje da je ovo nadležnost republike. Stanari uporno čekaju i ovaj izlazak. Konačno na teren izlazi načelnik republičke građevinske inspekcija, Jelena Milosavljević. Stanarima do tada generalno nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ulascima prethodnih inspekcija u gradilište, ali ovog puta uspevamo da dogovorimo da jedan predstavnik stanara prisustvuje, uz to da ne učestvuje u razgovoru. Po ulasku u šator, načelnica inspekcije konstatuje nedostatak bilo kakvih dozvola. Izvođač radova pokušava opet na svoj način da objasni prethodno poznatim informacijama “da se to gradi dobrovoljno”, “da iza toga stoji Patrijaršija”, da postoje sve dozvole ali da nisu tu trenutno i slično. Uspostavlja se telefonski poziv sa “Ocem Stojadinom” i pozivaju gospođu Milosavljević da ode u Patrijaršiju da vidi papire. Ona to odbija, usmeno zabranjuje dalje radove i ostavlja rok do utorka 4. marta za dostavu dokumentacije. Po izlasku sa gradilišta obavestila je prisutne stanovnike da je zabranjen svaki dalji rad dok se ne dostave papiri, a s obzirom na to da je zabrana stupila na snagu u prisustvu policije da stanari mogu ako vide bilo kakve radove na lokaciji da odmah prijave policiji koja je dužna da ih spreči. Time su obustavljeni svi radovi na ovoj lokaciji do daljnjeg.

Inspekcije i stanari

Za Politiku, načelnica republičke građevinske inspekcije Jelena Milosavljević je izjavila:

Gradilište nije propisno obeleženo, nema table sa podacima o investitoru, izvođaču radova i nadzornom organu. Radnici koje smo zatekli kažu da za crkvu rade dobrovoljno. Građani su juče telima pokušali da spreče gradnju i intervenisala je policija. Ne znam šta je planom predviđeno da se zida na toj parceli, ali investitor je radove započeo nelegalno

Na pitanje novinara Politike “Ko su anonimni radnici i da li ih je angažovao neko iz Srpske pravoslavne crkve” iz SPC nisu dobili odgovor, a da crkva nije ucrtana u plan naselja, potvrdili su u Građevinskoj direkciji Srbije.

Medijski mrak

Ova akcija je bila suočena sa gotovo kompletnim medijskim mrakom. Pitali smo se da li je to zbog škakljive teme ili tišine do svečanog otvaranja radova na školi u naselju, dan kasnije, u subotu, koje je iskorišćeno u predizborne svrhe. Ne znamo, ali i ne želimo da ulazimo u stranačko/političku pozadinu cele priče, ali smatramo da ovakve stvari zaslužuju svoje mesto u medijima. Tokom otvaranja škole, deo stanara uključen u akciju prethodnih dana, insistirao je da se obiđe nelegalno gradilište, te je Goran Vesić, u pratnji prisutnih posetio gradilište i porazgovarao sa stanarima. Ovim smo uspeli da su mediji bar u delu koji se tiče posete Gorana Vesića naselju pomenuli i ovu aktuelnu temu.

Želimo da se zahvalim portalu Dnevno.rs koji je u tekstu: “Stanovnici naselja ‘Stepa Stepanović’ sprečili gradnju crkve”, prvi objavio šta se dešava u “Stepi”.

Preporučujemo za čitanje tekst u Politici: Crkva u naselju „Stepa” bez građevinske dozvole

Posetom Gorana Vesića naselju Stepa Stepanović, pojavio se mnogo veći broj tekstova o ovoj temi, a linkove ka njima možete pronaći na sajtu Naslovi.net

Sadašnje stanje na gradilištu: Ograđeno, zaustavljeni radovi.

10

O autoru

Ivan Ćosić

Ivan Ćosić je pokretač online zajednice stanara naselja Stepa Stepanović. Živi i radi u naselju a piše na sajtu kad stigne, ako ste zainteresovani da se pridružite timu koji uređuje sajt i forum slobodno mu se javite preko foruma.

Komentari

  • Kao neko ko ne zivi u naselju,ali redovno prolazim kolima i uzivam gledajuci kako raste i jenog dana ako se ukaze prilika,voleo bih da tu imam stab,mogu da kazem da sam nedavno bio zgrozen kad sam video krstacu i svece na ovom mestu. Pojma nisam imao sta se desava sve do sada, dakle medisjki mrak je potpun. NIko sa strane nista ne zna, i ovo je sramota da se u 21 veku grade crkve pored doma zdravlja (ili bilo kog drugog civilizovanog sadrzaja).

 • Ovo nije Borba stanara protiv nelegalne izgradnje crkve, vec grupice od 7, 8 pacenika, kojima je i zaista potrebna crkva, ne bi li imalo sazreli kao ljudi. Crkvu ce izgraditi sigurno a vi cete biti zapamceni po glupostima dok je naselja. Pa nek Vam je na cast.

  • Dragane… Ako budu počeli da grade crkvu, mesto doma zdravlja, biću prvi da se pridružim tim paćenicima da sruše istu. Crkva te neće izlečiti ako se razboliš, ako ti bude loše ili te strefi šlog, gde ćeš? Popu? Ako odeš popu, on može da te ispoveda, ali za zdravlje će ti reći da to nije njegova nadležnost. Kako možeš da budeš toliko slep? Tebi treba osnovna škola da bi imao pravo da nešto komentarišeš.

   • Колико сам чуо треба поред црквице да буде изграђен и дом здравља. Као, изградња је требала да почне пре изградње цркве, али је тендер оборен, па се чека нови извођач. Како чух, тако Вам написах. Значи биће и дом здравља (надам се да неће да нас заврну, па да буде амбуланта) и црквица. Што се тиче тржног центра… Имамо их толике недалеко од нашег насеља, куд више? Мени лично је криво што ту није направљен повећи спортско-рекреативни центар са базенима и кој чим. Е, тог нам мањка.

    • Postovani,
     verujte mi da nemate tacne informacije.

     Tender za Dom zdravlja nikad nije bio raspisan, pa nije mogao biti ni oboren.
     Cak je za potrebe Urbanistickog plana dopis Gradskog sekretarijata za zdravstvo dostavljen post festum. U prevodu, plan usvojen u maju, a sastavni deo plana izradjen u avgustu iste godine.

     Ovo je samo mali isecak kriminalnih radnji koji prati izgradnju ovog naselja. Siguran sam da ce se kat tad ovim pozabaviti i Tuzilastvo za organizovani kriminal.

  • Bravo Dragane i Ptičico (iako još ne znate sva slova). Stojadin i Pahomije su ponosni na vaše hrišćanske vrednosti, i zbog ovakvih stvari će da vam srede da odete u raj preko veze. Ako mogu Velji Iliću da dele ordenje, mogu valjda i vama.

  • Treba njima dzamiju da naprave, verovatno bi se slozili, to samo govori odakle su sve dosli ti sto su kupili stanove u pomenutom naselju, ne generalizujem sve stanare, to je mala grupa tih koji su protivnici crkve, recice sada, ali oni Crkvu hoce na mestu skole ili obdanista, REKLI STE DA BI JE SRUSILI SVOJIM RUKAMA! To govori o ikoni koju nemate na vasem zidu i kandilu koje ne palite i slavi koju ne slavite! Oprosti im boze ne znaju sta rade! Puno sam selidbi tu odradio i odlicno znam vecina odakle je pristigla, bivsi oficiri sa pelcerom iz Slovenije i Hrvatske i Kosova!

   • Ето Ненаде, управо то. Не знају шта раде. Негде је неко написао, па налепио како су темељи за црквицу постављени укосо ,,да би заузели што више места на плацу”. Не зна човек да се црква оријентише исток-запад, тако да олтар буде на Истоку, па је искључиво због тога тако и постављена, а не због заузимања простора. Колико ја видех МНОГО више људи је било на паљењу Бадњака, него на глупавим протестима, на коијма су неки чак тражили кафић да се изгради, а ,,савесне мајке” су подметале тела своје нејачи да би насеље одбранили од црквице. Свашта! Потпуна глупост.

    • S obzirom na to da su stanari u Stepi uglavnom ljudi pod kreditima koji rade u radno vreme, nije nelogično što je bio mali broj ljudi na protestima. U naselju su uglavnom oni koji rade od kuće i majke na porodiljskom. Više od 1600 ljudi je potpisalo peticiju da se krene sa radom na Domu zdravlja koji je predviđen na toj lokaciji.

   • E moj Nenade – nešto nisi bio gadljiv na pare kad si, verovatno za dobru sumu, odrađivao selidbe istim tim bivšim oficirima o kojim pričaš, a sad kad si uzeo pare pljuješ ih ovde na sav glas! To samo dovoljno govori o tebi i tvom (ne)postojanju obraza, koji je debeo kao đon, otprilike negde na razini debljine istog onog velikosveštenstva poduprtog ministrom čačanskim, koje na silu i mimo zakona pokušava da sagradi crkvu tamo gde joj nipošto nije mesto! Lepo ste se našli!!!
    Btw. kao veliki vernik, kakvim se predstavljaš, trebao bi i morao znati da se ime Njegovo uvek piše velikim slovom (Bog, Bože, Bogu itd.), ali kod tebe je vera verovatno moda da skreneš pažnju na sebe nego bilo šta drugo i verovatno spadaš u red onih koji se krste dok autobus kojim putuju prolazi na 100 metra od neke crkve!

  • Gospodine Dragane, nisam stanovnik naselja, ali stvarno, Vas komentar. Pa kojom logikom treba da se gradi crkva na nelegalnom mestu, u to umesto doma zdravlja. Mislim, razumem ja ljude koji Veruju, kojima je crkva potrebna, razumem i ohrabrujem. Ali nikako UMESTO Doma zdravlja, protiv zakona, nasuprot razumu. Jer to nije onda Crkva vec interesna ggrupa.

  • Dragane crkvi ima u blizini, ali doma zdravlja ne.Staro naselje Kumodraz 2 je do pre dve godine imalo MONTAZNU BARAKU umesto doma zdravlja koja je bila “PRIVREMENO” resenje jos pre 35god i ostala i jedino do pre dve godine. Sada nemamo ni to, jer je inspekcija zatvorila zbog pukotina u podu, sanitarnih uslova. Tako da je dom zdravlja u ovom delu grada VISE NEGO NEOPHODAN.

 • Svaka cast za akciju koju ste napravili. Ja zivim u Zarkovu, i ovde se slicne stvari desavaju, ali niko ne reaguje. Nadam se da biti rezultata…Kao sto je je receno na snimku – valjda u ovoj drzavi postoje jos uvek neki zakoni…

 • Bravo za stanare naselja Stepa Stepanović! Čestitam, i želim da dobijete ovaj rat. E da bar kod mene na vračaru ima takvih ljudi… Kod mene su 3 puta kopali rupu za one moderne kontejnere i tri puta zakopali…

 • Nisam stanovnik naselja Stepa Stepanovic, ali podrzavam akciju stanara u sprecavanju izgradnje crkve i bahatog ponasanja ljudi iz SPC. Veliki pozdrav!

 • ….gradi se crkva u stepi pre vrtica i skole, bez dozvole i van bilo kog planskog dokumenta.
  Crkva hoce da sahrani urnu sa Teslim pepelom , Crkva u RRA, Popovi svuda i na svakom mestu gde ima nije mesto. Bahati automobili, dzipovi, zlato, bizarni raskos parohiskih domova.Pedofilija. Zastarevanje slucajeva, lopovluk… Aman vise.
  BOG nije hteo Vas takve!
  Ne trebate takvi.
  Setite se patrijaha Pavla, iskusenika i zivih i mrtvih svetaca koji su samo svojom verom, radom, i pzrtvovanoscu pravili vezu izmedju Boga i ljudi.
  Da se razumemo, postujem i Boga i Crkvu i tradiciju i veru, trudim se da zivim po nekim pisanim i nepisanim pravilima da bi mi savest i dusa bili mirni…
  A kako je Vasa dusa, bozji izaslanici u najnovim A8….sa crnim staklima….valjda da Bog nevidi sta se desava unutra…
  I Pustite da naprave skolu i obdaniste u Stepi…Ima crkva i na Jerkovicu i na trosarini, na 5 minuta….pa se proseta kome treba…bolje je nego da malisane vuku pre posla kilometima po gradu.
  I pustite Teslu… Sasvim je njemu OK u muzeju u zlatnoj urni. Ionako je on iznad svih vera…skoro blizak bozanstvu…I OK je Sveti Sava i kripta, al pustite vise sahrane u crkve..pustite one ljude koji su muslimani, jevreji, protestanti , katolici, budisti, hinduisti…da s mirom udju u Teslin hram i dotaknu tog sveca, bez bojazni da ce ih neko popreko gledati sto nose calmu, fes..imaju tacku na celu ili burku…
  Pustite…
  i da….Ne znam sta bih dao na svetu da mogu da dokazem da 90 posto tih mudrijasa, nikakda nije ni krocilo u Tesin muzej..

 • Ovu firmu treba odrati od kazni jer radnici nemaju propisanu zastitnu opremu koju zakon nalaže.Gradiliste nije propisno obelezeno,projekat nije istaknut i za to ih treba odrati pa neka im otac Stojan plati kaznu.Kakva je to firma koja je dosla da gradi a građevinska inspekcija im zaustavlja radove,znaci klasicno divljastvo i zbog toga odgovorne treba kazniti.
  Sve to opet pada u vodu ukoliko ceo slucaj ne prati korupcija.a cini mi se da je tako.
  Prosipaju nam price o Mercedesu (fabrici),novim radnim mestima,ulazak uEvropu,borba protiv korupcije a jedan otac Stojan i divlja građevinska firma sve to demantuju.E sada ti veruj ikome….tuga ziva….

  • Да, све се бринете за раднике, а мајке своју дечицу од ни годинице водила на градилиште ,,да се играју”, подметале бебе да зауставе радове…
   Дајте, немојте терати празне приче и лудирати се у озбиљним годинама. Ајд’сад да видимо.
   Да се потпуно иста ситуација дешава у, рецимо: Босни или Хрватској и да тамо треба да се изгради одговарајуће вере богомоља (наглашавам: под истим условима, иста ситуација као и овде), шта мислите да ли би се ИКО од иних дрзнуо да се испречи изградњи својег храма?
   Да ли би се ико од њих тамо забудалио толико и запенио те почео на самом ископу да затрпава ископано, да руши храм, колико год да му није право? Знате јако добро да се тако не би десило. Бунили би се они, тражили танте за кукурику, али… НЕ БИ РУШИЛИ!, људи моји, не би се испречили своме храму.
   Ја, не знам шта се ово са мојим народом дешава, али…
   Заиста, али заиста од срца ово мислим (без обзира у шта и кога верујете):
   НЕКА НАМ СЕ БОГ СМИЛУЈЕ И БУДЕ НАМ НА ПОМОЋИ!
   Требала је СПЦ да има све папире, то стоји, али толики лудизам нисам веровао да ћу видети.
   Мислите да ће вредности ваших станова пасти без фамозног тржњака? Имам новост. Када сте их купили, већ је била нижа.
   Ако се ово просеравање са којекаквим кризама настави, прсли сте скроз, био – не био тржњак ту.
   Ето, пред изборе су лепо загребали и почели да зидају чколицу. Можда је заиста и заврше у року, па ће деца лепо идућег септембра у GANZE NEUE школу. Преко пута исте школе је почет вртић. Изборили сте се и свака час’! Има још простора по насељу и за дом здравља и још које каквог садржаја.
   А ви сте се острвили баш на црквицу да се не гради, па макар нам небо на главу пало. Да сам у Афгану или Чеченији, па да схватим… Будите упорни, тражите шта мислите да треба да се уради, али научите да имате стрпљења и достојанства у одређеним моментима.

   • Niko se nije ostrvio na crkvu, već na nelegalnu gradnju. To strpljenje i dostojanstvo koje pominjete da treba stanarima, prvenstveno nedostaju onima koji su došli da nelegalno zidaju: strpljenje da dobiju sve potrebne dozvole i rešenja za gradnju. a dostojanstvo da taj posao urade legalno, a ne krijući se iza “hramova pravoslavlja” . I ne, nije reč o crkvi, kao što to uporno pokušavate da predstavite, već o divljaštvu i bezakonju koje se u ime boga i vere na najdrskiji način dešava.

    • Не делим Ваше мишљење, али, и да претпоставимо да јесте тако, на дивљаштво се не одговара дивљаштвом. Ви јако добро знате да је теоретска претпоставка у мом претходном коментару потпуно утемељена. СВИ ми јако добро знамо да се овако нешто нигде у поменутом окружењу не би никада десило. На нама, грађанима остаје да се легалним средствима боримо докле год можемо против: недоследности, незаконитости, покушаја преваре, обмане и.т.д., али стрпљењем, упорношћу и радом за своју ствар. Не лудизмом. Казао сам већ и опет кажем: СПЦ је требала у изградњу да крене са свим папирима, а не ,,на реч”. Такве глупости су недопустиве. Али – цела та прича је испала превише пипава. Реакција је била претерана и то мишљење не могу да променим ни као грађанин који подржава целу борбу мојих комшија за правду и законитост, ни као православни хришћанин који подржава грађење храма (иако исти никада није био планиран да се ту нађе). Има, као што рекох, ту простора и физички и правно. Могли би станари ,,Степе” да пробају да дају предлоге за садржај који би се накнадно градио. Школа и вртић, хвала Богу, напредују ударнички. Ајде да се и други садржаји одраде, али на пристојан начин.

 • Doslo je vreme da molimo Boga da nas cuva od svojih sluga SPC!Eh da je ovakva sloga ne bi se radilo sve ono sto se radi.Svaka cast stanarima i nemojte se opustati jer po svoj prilici oni su se namerili da grade!Ja sam danas preko male krsne pokusavao da se raspitam ko je nadlezan da dozvoli izmestanje kontejnera za smece a odgovor od JKP Gradska cistoca je da oni sigurno nisu nista pomerali jer im je zabranjeno pa su me uputili na komunalnu inspekciju kojoj moram napismeno da se obratim.To nije morao da uradi vlasnik kafica i privatne javne garaze po cijem nalogu su kontejneri izmestenia stoje tu od 1985 godine.Tako da sad tu parkiraju oni koji dolaze u kafic i oni koji ne bi punu cenu za garazu nego nesto manje ali je ipak pod budnim okom cuvara garaze.
  Ovo je opomena svim sugradjanima da nedamo vlast onima koji bi da prodaju beogradsku zemlju Arapima ili bilo kojim strancima i kriju se iza projekta Beopgrad na vodi! Nije ovo politicki imotivisano ali ako bilo cija sujeta i megalomanija nadmasi interese grada Beogradaa i nas, sugradjana, i proda nasu zemlju koju vise nikada necemo imati kao celinski Beograd pominjuci buducnost koja je mozda u njihovim ocima narednih 50,100 godina ali nasa deca,unuci,praunuci citave generacije ce samo moci da kazu ovo je nekad bio Beograd a sada ti treba ausvajs da bi prosao pored KULE koja je predvidjena!!!! Budimo slozni kao sto ste to vi pokazali iz Stepe i recimo ne svakome ko zeli da prodaje Beogradsku zemlju i gradi kako mu se cefne!

 • Samo me interesuje da li tako podrzavate akcije sprecavanja gradnje “legalnih” kafana, kockarnica, itd.
  Sa druge strane Crkva treba tom naselju i ako Bog izgradice se. Ali da se razjasni, za tu kampanju i los “imidz” crkve odgovorni su pojedinci kao sto je taj o Stojadin koji je proteran sa svoje planine i dosao u Bgd, naravno takvi su uvek dobro dosli kod Patrijarha. Ovaj ako ne izradi crkvu izgradice vrtic pa ce vam naplacivati boravak, njemu su samo pare bitne. S tom idejom je i sagradi svoj hotel na divcibarama Prosecni ili da kazem obicni popovi koje srecete po vasem naselju nemaju veze sa tim bezvlascem.
  Usmerite proteste protiv kriminalaca, kojih nazalost ima i u SPC, a ne protiv crkve kao crkve u smislu sireg i pravog pojma.

    • Pa i sad kad odem u dom zdravlja, ako ga ima , nisa ti ne pomognu, ako Bog da ozdravis ili ne, a li jako malo ti pomogne medicina. Uglavnom nesto fali, lek, zavoj, alkohol itd…
     Pa zasto onda da gradimo Domove zdravlja ?????

     • Da li je potrebno komentarisati ovakav stav? Ako bog da da ozdravis? Da li tako isto i za posao gledamo? Ako bog da bice i posla?… I malo pravopisa ne bi bilo na odmet..

     • /sarcasm on/ A šta ćemo ako ni to o čemu pričaš ne pomogne? Jesu li sledeći korak vudu vračevi? Ma daj da odmah pozovemo nekog sa Haitija da sagradi odmah pored neku vudu kuću – čisto za svaki slučaj…/sarcasm off/

      Mislim, tvoj komentar samo pokazuje kakvi ste ti i tvoji istomišljenici – zaglavljeni negde u XVII veku, i nešto vam prosto ne da da krenete napred, u korak sa civilizacijom!

 • Podrška stanarima Stepe, istrajte do kraja da se izgrade obećani sadržaji (dom zdravlja, vrtić, škola) a ne da zida ko šta stigne i bez dozvole. Pri vrhu naselja (kod 399j-k-…) vidim da se zidaju neke autoperionice, i to naravno bez dozvole. Čovek rešio da zauzme deo parkinga i trotoara. Takođe, odmah pored tog “preduzimljivog neimara” je čovek oteo deo zelene površine koja pripada nasljeu i pripojio je svom dvorištu. (?!?) Izgleda da će stanari Stepe morati da se organizuju u “trojke” pa da odbrane svoje naselje, koje je veoma lepo zamišljeno – ali od ideje do realizacije pojavilo se zilion kabadahija i otimača. Srećno, i budite složni u svemu!

  • I ovi slucajevi nelegalne gradnje su uredno prijavljeni gradjevinskoj inspekciji GO Vozdovac, a obavestena je i GDS. Zna se tacno ko ne radi svoj posao.

   • Одлично! Добро па нико није ишао да се баца пред раднике, који су, узгред буди речено, били без заштитне опреме док су зидали. Могли смо можда да се окупимо у већем броју, да протестујемо. Ко им даје за право да нам угрожавају насеље? И ено! Поставили лексан, подзид завршен, ограда монтирана. Па, како инспектор не дође одма’ на лице места када је позван да то извиди? Јбг! Баш штета. Ма… да им ми то срушимо одма’? Шта кажете?

 • Tog boga u kojeg verujete slavite u svojoj kući u svoja četiri zida i nemojte nama da ga nabijate na nos. Ako hoćete da pomognete crkvi evo popu Stevi iz mog grada trebaju četiri letnje niskoprofilne gume za njegov bmw x6 pa stupite u kontakt sa njim i donirajte jadnom popu. Ljudi, normalni ljudi hoce da imaju gde da leče svoju decu! A vi dušebrižnici se molite za ozdravljenje.

  Još ovi komentari “ovi su sa Kosova, iz Hrvatske..” PA ŠTA!? Njima lekar ne treba? Oni ne dišu isti vazduh kao i vi? Nemaju iste muke kao i vi? Oni su vam krivi što ste vi neuspešni i neispunjeni? Stidite se guzice pošto obraza nemate.

  Stanari idite do kraja i nedajte da vam partijske veze, korumpirani popovi i ostale čari Srbistana stanu na put!

 • To je Srbija,da se gradi Crkva ne moze ,a da je poceta djamija niko ne bi nista reko.
  I ti pojedini stanari da im je drago sto se gradi jedan takav objekat,da bi imali gde da se mole,i tako su takoreci dobili stanove na 20 godina da ih otplacuju takoreci djabe,mislim ipak da im je potreban takav objekat……

  • Suzdrzacu se da te ne nazovem pogrdnim imenima… Stan mi kosta 1300 evra po m2, ili 96000evra i otplacivacu ga u narednih 30 godina… Hocu sto mi je obecano jer sam svoj deo obaveza izmirio. Zamolio bih te da se upoznas sa temom prvo,zakonom i ustavom Republike Srbije. Hvala

 • Licno ne zivim u Stepi vec u Kumodrazu 2. Nisam vernik ali moja porodica jeste, i to su veliki vernici, i oni se slazu sa ovom akcijom. Ljudi ako hocete u crkvu da idete imate vec jednu u Kumodrazu 1, udaljenu 15 minuta. A ako nekome bude nazalost zatrebala medicinska pomoc, taj neko mora da ide u Brace Jerkovic. Jeste da i do Jerkovica treba 15 minuta ali kad je hitno svaki sekund znaci. I sta sa ljudima koji ne mogu da idu autobusom do doma zdravlja, kao npr. penzioneri? A i nikad nije hitno otici u crkvu, pa i nije problem sto nije prekoputa zgrade. Nisam ovde da vredjam neciju veru, nacionalnost jer me iskreno zabole, ali osvestite se ljudi, bar malo.

  • Ако су секунди у питању, онда се иде на ургентни, а не у дом здравља. Замењена теза, промашена тема. Треба да буде дом здравља, у насељу може око петнаест хиљада људи да живи, али – што неко горе рече, да су хтели џамију да граде сви би ћутали, због политичке коректности.

 • Овде се не ради о вери, већ о криминалу – криминалу у име Бога…време је да се избаце криминалци и из цркве и из државе…

 • Neverovatno koliko smo neuk narod i koliko generalizujemo stvari.
  Da lopova i kabadahija ima u SPC, ima ih.
  Ali kako komentarisati izjave tipa “rusicu crkvu svojim rukama”.
  To govori kakvih je ljudi bilo na protestu, koliko su “plemeniti” i koliko je njima u stvari stalo do izgradnje doma zdravlja.
  Da smo normalni ljudi naslo bi se resenje da se izgrade oba objekta u naselju.

  • O tome se ovde i radi… Mi trazimo i DOBILI SMO da pricamo. Bice referendum na nivou naselja da se ljudi izjasne a Dom Zdravlja da se gradi. Sve kroz ustavne i pravne okvire drzave Srbije, NE SAMOVOLJI!

  • Da su ljudi normalni i intelektualno razvijeni ne bi im trebala crkva na prvom mestu. Svima koji zele crkvu u sred jenog modernog i lepog naselja, bih u najmanju ruku zabranio lecenje i pristup apotekama, pa kad nesto krene naopako,trk u crkvu po izlecenje.

 • Ja sam vlasnik u stepi i ovo čitam iz sunčanog Herceg Novog i spreman sam da doletim na bilo koji protest u naselju.
  Kada sam kupovo stan ovi iz direkcije su mi pokazivali i dom zdravlja i tržni centar itd.
  Predlažem da pokrenemo sudsku parnicu protiv GDS.

 • Недалеко од места где се ова јадна жена налази постоје 3 дома здравља. Сви домови се налазе на удаљености не већој од 900-1200 метара. Драга мама не треба вама „стојадин” већ ви до дома здравља можете и пешке. Погледајте мапу како до дома здравља: https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=z0P7VlI0hPd4.kdLlpR0N4YBU Сваком у невољи треба помоћи, нарочито мајкама!

Ostavite komentar