Vesti

Grejanje 24/7, šta je to?

Autor vladatm

WP_20140314_007U koordinaciji sa predsednikom Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović @željkorm i članom UO Udruženja @SupeIka dogovoreno je da se pokrene tema neprekidnog grejanja. Ideja je da se pokuša postizanje dogovora sa Elektranama da se, onima koji to žele, omogući grejanje bez prekida 24h u toku grejne sezone.

Ovaj režim trenutno nema niko u Gradu, a postoje i određene pravne prepreke. Mi smo najbolji kandidat da budemo prvi zbog tehničko/tehnoloških mogućnosti i naše brojnosti. Sa druge strane, verovatno će biti zgrada koje su zadovoljne sadašnjim režimom rada i neće želeti da ga menjaju.

Tehnički uslovi

Postoje tehnički uslovi da se ovo izvede. U našem naselju je to moguće jer:
• Magistralni toplovod iz obližnje toplane Voždovac prolazi kroz naselje i kroz njega protiče topla voda cele godine 24h dnevno.
• Toplotne podstanice koje su nam ugrađene imaju posebnu regulaciju da same sebe isključe ako spoljna temperatura pređe zadatu vrednost, koja se po želji može menjati. Najčešće se podesi 15 ili 16C.
• Podstanica je već podešena da u toku noći (22 – 06h) spusti temperaturu koja ide do radijatora za 10C u odnosu na onu koja je bila u toku dana, a za istu spoljašnju temperaturu. Npr, ako je napolju 0C a u toku dana je u radijatoru 50C, u toku noći će biti 40C. Na ovaj način se štedi a i dalje postoji efekat bolje ugodnosti boravka u stanu.

Pravni aspekt

Važeća Odluka o snabdevanju toplotnom energijom uzima u obzir da je trenutno mali broj zgrada koje plaćaju prema potrošnji i da su one „raštrkane“ po celo Gradu. Zbog toga Odluka propisuje i Elektrane moraju praviti prekide u grejanju, u skladu sa vremenskim uslovima. Sa druge strane, svetska praksa je da se greje po željama korisnika a ne po željama toplana, tamo gde svako plaća svoj račun.

Uticaj na komfor

Naši stanovi imaju mali broj rebara u odnosu na ostatak Grada. To je slučaj prevashodno zbog dobre izolacije. Dobra strana je što nam je zbog toga manja „angažovana snaga“ i značajno nam je manji fiksni deo računa. Ovo je vrlo bitno uzeti u obzir – zbog manjeg broja rebara u startu su nam računi već značajno manji – u startu štedimo. Loša strana je da ne postoji velika rezerva kada se pojave problemi kao što su:
o Tamo gde nisu useljeni svi stanovi
o Stanovi na severnoj strani. Praksa pokazuje da su prekidima u grejanju (u toku dana) najviše pogođeni stanovi sa severnom orijentacijom u periodu oktobar, novembar, mart i april.
o Stolarija nije idealno ugrađena

WP_20140314_0024Prekidi koje vrši Toplana se vrše u toku dana, kada Elektrane procene da je spoljna temperatura dovoljno visoka da u stanovima ima propisanih 20C. To se dešava najčešće u prolećnim i jesenjim mesecima, kada temperatura pređe 12C. Noćni prekid u grejanju je po propisu od 22 do 06h (vikendom od 07h). Izuzeti su Nova godina, Božić Srpska nova godina i svi oni dani kada je temperatura ispod nule i Elektrane procene da je ugrožena temperatura u stanovima i može doći do zaleđivanja vode u cevima (u podrumima) u toku noći.
Prekid koji vrši podstanica – Podstanica vrši prekid kada spoljna temperatura pređe vrednost koja joj je zadata (obično se podesi na 15-16 C). Podstanica noći smanji temperaturu vode u radijatorima za 10C u odnosu na dnevnu, i time održava temperature a ujedno štedi.

Ekonomski aspekt

Ekonomski aspekt prelaska na prekide po nalogu Podstanice a ne Toplane:
• Zajednička električna energija bi bila neznatno veća jer bi pumpe u podstanici imale nešto veći broj radnih sati. S obzirom da potrošnja struje za pumpe predstavlja manji deo računa za zajedničku struju (lift, osvetljenje), povećanje potrošnje električne energije za samu pumpu od 20-ak % ne bi značajno uvećalo ukupni račun za zajedničku struju.
• Mi plaćamo energiju koja uđe u naš stan i to je isto i sada i kada bi se grejali bez prekida. Mala razlika postoji u tome što će zajednički gubici biti nešto veći ako se radi bez prekida nego u sadašnjem režimu rada. Ta razlika je umanjena time, što kad je najhladnije, Elektrane i onako rade bez prekida pa smo na istom. Razlika na godišnjem nivou ne bi smela da bude veća od nekoliko procenata, ali tačan podatak se ne može dati unapred.
• Benefit od povećanja komfora i smanjenja troškova za lečenje prehlade se ne može precizno izračunati.

Priredio: Bole (dipl.inž.maš. Bojan Bogdanović), član UO Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović

O autoru

vladatm

komentar

  • Brinu me jedino zajednički gubici! Oni su se u mom ulazu popeli na 30%, čime mi stanari grejanje faktički plaćamo 15-20% više zato što GDS nije prodala pola stanova u našem ulazu. A kako izgleda, neće skoro ni prodati… Par procenata na tih 30 ne bi obradovalo baš sve u našem ulazu!

Ostavite komentar