Vesti USNSS

Gospodine Vesiću, naše ulice imaju ime!

Nakon izjave Gorana Vesića da ulice u naselju Stepa Stepanović trebaju imati ime i da je to razlog uvođenja novih imena ulica i brojeva, ostali smo zatečeni. Izgleda da gradski menadžer nije bio svestan činjenice da ulice u naselju Stepa Stepanović od samog početka izgradnje imaju ime i da zgrade imaju brojeve

Nakon izjave gradskog menadžera, gospodina Gorana Vesića objavljene 16. jula, da ulice u naselju Stepa Stepanović trebaju imati ime i da je to razlog uvođenja novih imena ulica i brojeva, ostali smo zatečeni.  Izgleda da gradski menadžer nije bio svestan činjenice da ulice u naselju Stepa Stepanović od samog početka izgradnje imaju ime i da zgrade imaju brojeve, i to one brojeve koji se nalaze na zgradama i dan-danas i ono ime koje je dodeljeno od samog starta gradnje naselja, simbolično: Vojvode Stepe!

vojvode-stepe

Gradski menadžer, gospodin Goran Vesić, je istom prilikom verovatno bio neobavešten o tome da je peticiju potpisalo preko 1500 stanara naselja i da je peticija predata još u maju mesecu i to na adresu kabineta gradonačelnika Beograda, koji se nije udostojio ni da na istu odgovori, iako je to jedna od njegovih dužnosti (valjda su drugi prioriteti bili bitniji).

Iako smo nakon slanja peticije 29. maja više puta kontaktirali kabinet gradonačelnika, gde nas je sekretarica usmeno obavestila da je peticija prosledjena Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica na dalje razmatranje, pismeni i zvanični odgovor nismo dobili. Usledio je novi dopis 09. jula sa urgencijom na istu adresu: Gradonačelnik gospodin Siniša Mali, sa dopunom od oko 200 novih potpisa.

Odgovor do dana današnjeg (17. jul) nije dobijen.

U isto vreme, iako zakon nakon usvajanja odluke o promeni imena ulica zahteva istu promenu na licu mesta, tj. zamenu tabli na zgradama o trošku lokalne samouprave, ona se nije desila.

Podsetimo na razloge zbog kojih je peticija pokrenuta:

Promena naziva ulica i brojeva, koja nam je nametnuta, podrazumeva da moramo sva lična dokumenta da menjamo i upisujemo nove adrese, i da, bez ijednog racionalnog razloga, platimo sve troškove zamene, iako su ulice bile dodeljene od samog starta, a svaka zgrada obeležena u skladu sa zakonom pre dodele upotrebne dozvole.

Ovo su neke od državnih institucija i kompanija kod kojih moramo da menjamo adresu stanovanja: MUP, Poreska uprava, JKP Infostan, EDB-EPS Snabdevanje, Telekom, PIO fond, banke, katastar, školske i predškolske ustanove, zdravstvene ustanove… i na kraju preduzeća u kojima smo zaposleni.

Sve ovo zahteva naše angažovanje u vreme kada smo na radnom mestu (pitanje je da li možemo ponovo priuštiti sebi da ovako nešto i odradimo a da ne uzimamo odmor za tu svrhu), kao i nepotrebne finansijske izdatke koji u kumulativu predstavljaju udar na kućni budžet.

Pri tome, interesuje nas – kako je ova odluka usvojena bez razmatranja Skupštine grada Beograda, koji su bili razlozi zamene ulica i brojeva, kao i kojim mehanizmom je organ Privremene uprave ovu odluku sproveo u delo?

Napominjemo da deo novih naziva ulica predstavljaju imena već postojećih ulica na teritoriji grada Beograda, što prema Odluci o utvrđivanju naziva ulica i trgova na teritoriji grada Beograda ne bi smelo da se dešava zbog poštanske i kurirske distribucije!

Aktuelna situacija sa nazivima ulica u naselju:

  • na zgradama u naselju i dalje stoje stari nazivi ulica i stare oznake kućnih brojeva,
  • Infostan dostavlja račune sa novim adresama, ali se na njima nalazi i stara adresa u skraćenom izdanju “V.STEPE XXXY”,
  • EPS snabdevanje, Telekom i drugi pružaoci usluga u naselju dostavljaju račune sa starim adresama,
  • GDS u svojim dokumentima (dopisi, ugovori, …) koristi nove nazive ulica, dok svoje prodajno mesto i dalje vodi na adresi Vojvode Stepe 403U,
  • MUP izdaje dokumenta sa starim nazivima ulica i kućnih brojeva…

Pretpostavljamo da je izrečeno novinarima bio rezultat neobaveštenosti od strane gospodina Gorana Vesića i očekujemo od kabineta gradonačelnika zvaničan odgovor potpisnicima peticije.

Ispred potpisnika peticije
Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović

naselje01

O autoru

Ivan Ćosić

Ivan Ćosić je pokretač online zajednice stanara naselja Stepa Stepanović. Živi i radi u naselju a piše na sajtu kad stigne, ako ste zainteresovani da se pridružite timu koji uređuje sajt i forum slobodno mu se javite preko foruma.

Komentari

  • Da se na vreme odustalo od besmislene peticije mozda bi smo manje stvorili utisak dokonih, razmazenih i dzangrizavih stanara. Naravno ja nisam potpisao peticiju jer pored niza drugih komunalnih problema, naziv ulice i posledice koje nosi promena toliko beznacajne a sta vise promena je iz vise razloga korisna i ispravlja gresku koja je ucinjena u oznacavanju. Mnogo je bitnije da se okrenemo komunalnim problemima, prikljucenja naselja na ulicu Vojvode Stepe, prevazilazenju saobracajno transportne izolacije koja nam je nametnuta izostankom javnog gradskog prevoza i uvodjenje drugih sadrzaja koji su pozeljni u naselju.

    • Po meni, i mnogima, promena nije beznacajna, jer mi nemamo vremena za svu tu papirologiju. Niti bih da placam svojim parama da se ispravi greska koja je napravljena u pocetku. Slazem se da su brojevi blesavi i da je tesko za snalazenje, ali lakse mi je da podnesem to nego da se bakcem sa promenom adrese. Pored svih problema koje ste naveli, jos i sa promenom adrese treba da se bavim. Neka, hvala.

Ostavite komentar