Vesti

Počela sa radom Osnovna škola “Danilo Kiš” u naselju

U našem naselju, 1.septembra, svečano je otvorena Osnovna škola „Danilo Kiš“.

U našem naselju, 1. septembra svečano je otvorena Osnovna škola „Danilo Kiš“. U izgradnju škole uloženo je 450 miliona dinara, a trenutno je u nju upisano 290 đaka, iako škola može da primi i upiše 720 učenika. Ovih dana pristižu i upisuju se novi đaci, jer pojedini roditelji nisu verovali da će radovi biti završeni u predviđenom roku, pa nisu rizikovali i unapred upisivali svoju decu. Nastava se održava u jednoj, prepodnevnoj smeni. Učenici koji su počeli osnovno obrazovanje u školama „Bora Stanković“, „Zmaj Jova Jovanović“ i „Đura Daničić“, a koji imaju prebivalište u naselju “Stepa Stepanović” i obližnjim naseljima, ovu školsku godinu su, na osnovu  pismene saglasnosti roditelja, nastavili u novoj školi. 2014-09-01 13.04.12

Površina škole je oko 6300 kvadratnih metara. Radna infrastruktura obuhvata 24 učionice opšte namene, 8 učionica specijalizovane namene (predviđene za tehničko, informatiku, muzičko, likovno, fiziku, hemiju , biologiju i geografiju), učionicu za nastavu izbornog predmeta (veronauka ili građansko vaspitanje), dve pripremne prostorije za učenike nižih razreda, fiskulturnu salu sa svlačionicama i sanitarnim blokom, kuhinju, trpezariju, administrativni blok. Po planu je predviđena i izgradnja terena za odbojku, košarku, rukomet, atletska staza i staza za skokove u dalj, kao i tereni sa tribinama, u zapadnom i središnjem delu kompleksa. Osim ovih prostorija, škola poseduje i biblioteku sa čitaonicom, medijateku, svečanu salu, višenamenski hol, zbornicu, kancelariju direktora i sekretara, kancelariju za računovodstvo, kancelarije za pedagoga i psihologa, izdvojene prostorije za lekara i logopeda, trpezariju, distributivnu kuhinju, magacin, kao i pomoćne tehničke prostorije.

Travnate površine preseca popločana staza sa manjim segmentima za odmor. Vertikalana komunikacija je predviđena dvokrakim stepeništem i liftom.

Ovo je danas jedna od najmodernijih škola u gradu, koja sa svim pratećim objektima i infrastrukturom potpuno zadovoljava sve potrebe njenih polaznika.

Prema informacijama koje smo dobili od predsednika Gradske opštine Voždovac, Aleksandra Savića, opštinska vlast uspela je da obezbedi rančeve i pernice za đake prvake. Građevinska dozvola za izgradnju škole izdata je 5. februara, radovi su počeli krajem februara i završeni su u predviđenom roku. Udarnički se radilo naročito poslednjih desetak dana, kada su radovi i čišćenje škole trajali sve do ranih jutarnjih sati. Nakon svečanog otvaranja, pošto su utihnuli i poslednji blicevi fotoaparata i isključile se sve kamere, radovi na spoljnom uređenju dvorišta i staza su nastavljeni, ali znatno sporije, sa nešto manje entuzijazma nego prethodnih dana. No, ipak verujemo da će deca u naselju uskoro imati kompletirane sve sadržaje. Investitor radova na izgradnji škole je grad Beograd, odnosno Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, a izvođač radova je građevinska firma „Graditelj-Beograd“.

Svim našim mladim komšijama, učenicima ove škole, želimo uspešan početak školske godine i uspešan nastavak školovanja.

O autoru

Biljana Popović

Ostavite komentar