Vesti

Protest protiv Telekomove antene u centru naselja

Preko 30 naših komšija usprotivili se danas u prepodnevnim časovima početku izgradnje bazne stanice, odnosno antene za mobilnu telefoniju Telekoma Srbije u centru naselja, na donjem obodu GP6, odmah iznad dečijih igrališta, i u neposrednoj blizini vrtića (depadansa).

Radovi na pomenutoj lokaciji počeli su 6. februara (dan pred veliki protest) i mnoge komšije su inicijalne radove smatrali pojačanom aktivnošću Građevinske direkcije Srbije na sanaciji problema u naselju, uslovljenom velikim protestom. Smatrano je da su radovi na pomenutoj lokaciji jedna od brojnih sanacija klizišta i odrona u naselju. Tokom tekuće nedelje, kada su uočeni bageri i lake zaštitne ograde počele su da se javljaju vesti da je u pitanju nešto drugo. Tek tokom jučerašnjeg dana (četvrtak 12. februar) u komunikaciji sa radnicima zateknutim na lokaciji shvatilo se da se zapravo radi o izgradnji antene za mobilnu telefoniju.

lokacija

Prema planu po kojem smo kupovali stanove, znalo se da su u naselju planirane dve antene i to na obodu naselja. Taj plan je došao u žižu javnosti kada je kompanija VIP Mobile započela (pa obustavila) radove na zgradi u GP4 pre više od godinu dana. Po tom inicijalnom planu, koliko je poznato, postojao je plan za dve bazne stanice, jedna je planirana kod ulaza u naselje iz pravca Trošarine i jedna na krajnjem gornjem rubu naselja u pravcu Kumodraža, obe udaljene na minimalnih 150m od najbližih zgrada u naselju. Kako se od prvog plana došlo do drugog, nije poznato. Po drugom planu planirane su četiri bazne stanice u naselju. Pored pomenute, u planu su još dve na kružnim tokovima, i jedna između komercijalne parcele i zgrade 3G.

noviplan

Protest je započeo oko 9 časova, kada su i počeli današnji radovi. Izvođač je insistirao na postavljanju zaštitne ograde i improvizovane table za obeležavanje građevinskih radova. Nešto kasnije pojavila se i policija koja je zabeležila da se radi o spontanom okupljanju, a nakon toga pojavili su se i predstavnici Telekoma koji su doneli sve dozvole za izvođenje radova. Kada su stanari zapitali kako nisu konsultovani na temu izgradnje bazne stanice u neposrednoj blizini stanova, dečijih igrališta i vrtića i kako je moguće uopšte dobiti dozvolu za tako nešto bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu, predstavnici Telekoma su se pozvali na rešenje od 11.07.2013. godine koje je izdalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, u kojem piše da za pomenuti projekat na KP 7764/27 KO Voždovac nije potrebna izrada studije, što je dodatno unelo nezadovoljstvo među okupljene stanare koji su pitali prisutne predstavnike Telekoma kako nije potrebno raditi studiju kada je planirana bazna stanica u tolikoj blizini gusto naseljenih zgrada.

Današnji protest inicirao je dolazak opštinske komunalne inspekcije, ali i gradske građevinske i ekološke inspekcije, na inicijativu gradonačelnika Siniše Malog. Na kraju je, na teren izašla i republička građevinska inspekcija, ali su do tada izvođači i predstavnici Telekoma napustili građevinsku lokaciju. Protest je završen oko 13h službenom zabeleškom gradskog inspektorijata u kojoj je između ostalog i navedeno da su izvođači radova već oštetili jedan stub javne rasvete, polomili ivičnjake i uništili zelenilo i rastinje u široj zoni oko mesta izvođenja radova.

Od medija protest je ispratio do trenutka objavljivanja ovog teksta samo Blic.

Razvoj situacije možete pratiti na posebnoj temi na forumu.

2015-02-13-09.24

Protest je započeo oko 9h kada su stanari uočili početak današnjih radova.

Izvođač je doterao dva kamiona i bager za današnje radove

Izvođač je doterao dva kamiona i bager za današnje radove

Stanarima su prvobitno radovi delovali kao sanacija klizišta

Stanarima su prvobitno radovi delovali kao sanacija klizišta

Tradicionalno, prisutni su bili legitimisani

Tradicionalno, prisutni su bili legitimisani

U svakom trenutku na protestu je bilo oko 30 stanara, koji su se zbog obaveza rotirali.

U svakom trenutku na protestu je bilo oko 30 stanara, koji su se zbog obaveza rotirali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


– – – – –

Sporna tabla

Posebno interesovanje stanara izazvao je pokušaj montaže table kojom se obeležavaju građevinski radovi. Pomenuta tabla zapravo uopšte ne liči na pravu građevinsku tablu, a konsultacijom sa komšijama koje bolje poznaju tematiku došli smo i do propisa kako tabla treba da izgleda. Tabla kojom je trebalo danas da bude obeleženo gradilište je bila improvizovana nalepnica crno bele boje zalepljena na improvizovanu konstrukciju. Posebno je interesantno da su na pomenutoj tabli prvobitni datumi radova (17.12.2014-17.02.2015.) nespretno prelepljeni drugom nalepnicom sa datumima 02.02.2015 – 02.03.2015. Da ne govorimo o tome da, ukratko, tabla treba da bude narandžaste boje, ima sliku objekta koji se gradi i mnogo drugih dodatnih stvari, što ova tabla nije imala.

Napravićemo tablu na licu mesta, jer smo tako u mogućnosti.

Napravićemo tablu na licu mesta, jer smo tako u mogućnosti.

Narandžasta, vodootporna, sa slikom objekta u koloru.

Narandžasta, vodootporna, sa slikom objekta u koloru.

Ako ne valja datum nije problem - prelepićemo ga.

Ako ne valja datum nije problem – prelepićemo ga.

O autoru

Ivan Ćosić

Ivan Ćosić je pokretač online zajednice stanara naselja Stepa Stepanović. Živi i radi u naselju a piše na sajtu kad stigne, ako ste zainteresovani da se pridružite timu koji uređuje sajt i forum slobodno mu se javite preko foruma.

Komentari

Ostavite komentar