Vesti

Nadzemni kontejneri u naselju

Obaveštavamo stanare naselja da je, u skladu sa odlukama donetim na sastancima održanim 06.02 i 20.02.2015. godine između Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, sa jedne strane, i predstavnika gradske i lokalne samouprave, direktora javnih preduzeća “Gradska čistoća” i “Zelenilo” i predstavnika Sekretarijata za saobraćaj i zdravstvo, sa druge strane, Gradska čistoća ispunila deo svojih obaveza i postavila kontejnere u naselju. Tako je odlukom Grada Beograda odobreno postavljanje 20 novih nadzemnih kontejnera za odlaganje kućnog đubreta i 2 korpe za kabasti otpad. Zajedno sa predstavnicima Gradske čistoće, stanari su odredili najkritičnija mesta za postavljanje nadzemnih kontejnera, a u skladu sa Odlukom o održavanju čistoće (“Sl. list grada Beograda”, br. 27/2002, 11/2005, 6/2010 – dr. odluka, 2/2011, 10/2011 – dr. odluka, 42/2012 i 31/2013). U skladu sa ovim odlukama korpe za kabasti otpad postavljene su na mesta na kojima ima najviše odlaganja kabastog otpada i služe samo za kabasti otpad. Zabranjeno je u korpe odlagati kućno đubre, nameštaj, šut, građu, zemlju i žar koji može prouzrokovati požar. Vlasnici i radnici lokala su u obavezi da svu kartonsku ambalažu rastave i tako je ubacuju u korpe, a ne da ubacuju kompletno sastavljene kutije. Zabranjeno je ostavljanje kutija pored kontejnera, jer se u tom slučaju nalazite u komunalnom prekršaju. Na ovaj način se vlasnicima radnji i lokala izašlo u susret, jer ne plaćaju naknadu za odnošenje komunalnog ambalažnog otpada, kako je, inače, određeno zakonskom regulativom (član 15. Odluke o održavanju čistoće). Takođe, obaveštavamo stanare, da će komunalna policija češće obilaziti naše naselje, te vas u tom smislu molimo da budete korektni i savesni i đubre odlažete na propisan način.

Nimalo lep  prizor na koji često nailazimo je ostavljanje kabastog otpada pored kontejnera. Da li ovaj otpad možda ostavlja GDS? Naravno da ne, ostavljaju ga stanari naselja. Da li im građanska savest dobro radi kada ga tako ostavljaju, neposredno ispred zgrada? Očigledno da ne. Da li stanari imaju savesti? Naravno da imaju, jer se nikome nije dogodilo da u svom nemaru i nehaju ostavi to đubre u sopstvenom stanu. Dakle, savest kod svih nas jako dobro funkcioniše, ali se, očigledno, primenjuje sporadično i selektivno. Da li su stanovnici zemalja EU rođeni savesniji nego mi? Naravno da ne. Zašto je onda njima građanska savest tako uzorno razvijena ? Zato što tamo postoje strogi propisi i drakonske kazne, koje vrlo brzo od najnemarnijeg i najneurednijeg, naprave najuzornijeg građanina te zemlje. Kršenje propisa i oglušivanje o zakone tamo se pokazalo kao poprilično skup sport. Kada smo se borili za prateće sadržaje naselja sa argumentacijom da smo sa cenom stanova platili i zemljište i okolnu infrastrukturu,  moramo biti svesni da u tu infrastrukturu spada i zemljište na kome su postavljeni kontejneri. Zato, ukoliko ne želimo da naselje za par godina pretvorimo u razvaljenu derutnu naseobinu poput Marinkove bare, ne možemo građansku savest uključivati delimično i sporadično, već uvek i u celosti. Koliko će naselje biti čisto, u velikoj meri zavisi od nas samih, naše svesti i kulture ponašanja. Zato molimo stanare da budu savesni i da uvaže stavke o odlaganju đubreta iz ovog dopisa, kako bismo nastavili život u čistom i zdravom okruženju.

Da nam momci iz video spota koji sledi ne bi posle prebacivali kako im “krademo ideje”.

https://vimeo.com/14030487

O autoru

Biljana Popović

Komentari

 • A da li biste sad mogli u saglasnosti sa stanarima moje zgrade da sklonite smrdljive nadzemne kontejnere ispred našeg ulaza? Gradska čistoća je projektovala i predlagala broj i raspored podzemnih kontejnera i ne želim da mi đubre smrdi ispred ulaza samo zato što je to preduzeće prepuno nesposobnih radnika. Jedino zaista prihvatljivo rešenje je postavljanje dodatnog broja podzemnih kontejnera o trošku Čistoće.

 • Uklanjanje kontejnera je mnogo lakše, nego nabavka istih. Ukoliko smetaju kontejneri ispred Vašeg ulaza, pretpostavljam da nece biti nikakav problem da se isti uklone.
  S obzirom da su neke komšije tražile da se kontejneri postave ispred njihovog ulaza, mogli bi kontejeneri, koji Vam smetaju, da se premeste na drugo mesto. Naravno, ukoliko imate saglasnost Vaših komšija. Nadzemni kontejneri su privremeno rešenje, jer je u ovom trenutku to jedino bilo moguće.
  Od kako su postavljeni nadzemni kontejneri, naselje je čistije i urednije.

  • Hvala na odgovoru Biljana.

   U razgovoru sa delom komsija vidim da su i oni protiv kontejnera ispred naseg ulaza. Ukoliko je zaista utvrdjeno da su kontejneri neophodni tu, mogli bi da se spuste izmedju ulaza u dve garaze a verovatno ne bi bilo problema ni da se sklone ispred ulaza koji su trazili to. Slazem se da je naselje cistije ali ce smrad koji ce se siriti iz kontejnera preko leta biti nesnosan. Resenje je edukacija stanovnika za pravilno koriscenje podzemnih kontejnera ali se bojim da je to nemoguce u ovom trenutku.

   Najzad, ako su nadzemni kontejneri zaista samo privremeno resenje, izvinjavam se na malo ostrijem prvom komentaru, nisam bio upoznat sa tom cinjenicom.

Ostavite komentar